Ahududu MarmelatıAhududu marmelatı yapmak oldukça basittir. Marmelat yapımında acemi olanlar, mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu marmelatı hazırlamak oldukça kolaydır. Marketten satın aldığınız dondurulmuş ahududularla ya da taze ahududu kullanarak ahududu marmelatı yapabilirsiniz. Bu marmelattan bir kaşık aldığınızda damağınızda yoğun bir ahududu tadı kalacaktır. Ahududu marmelatı yapılışı oldukça kolay olduğu için daha önce marmelat denemeyenler de başlangıcı ahududu marmelatıyla yapabilirler. Kahvaltı sofralarında marmelat ihmal etmeyenler, kendi el emekleri ile hazırladıkları birbirinden güzel marmelatları sevdiklerinin damak lezzetine sunabilirler. Ahududu marmelatı, koyu kırmızı rengi ve taneleri ile çok lezzetli bir kıvama sahiptir. Ahududu marmelatı, koyu kırmızı rengi ile iştah açar. Bu marmelatı mutfağınızda pişirerek kahvaltı sofranızı zenginleştirebilirsiniz. Herkes tarafından çok sevilen bu marmelatı, özellikle çocuklar çok sever. Ahududu, aynı zamanda frambuaz olarak da bilinen bir orman meyvesidir. Bu meyve yaz ve sonbahar aylarında dalından toplanır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olmasının yanı sıra birçok hastalığa da iyi geldiği bilinir. 100 gram ahududu meyvesi ortalama 50 kaloridir. Ahududu yüksek tansiyonu düşürür, kanı temizler ve vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Yapraklarının özü idrar söktürür ve terletir. Bağırsakların çalışmasını düzene sokar ve kabızlığı giderir. Ateşi düşürür ve vücuda dinçlik verir. Böbrek ve safra kesesine iyi gelir. Mide ülseri olanların kullanmaması gerekir. Tam bir vitamin deposu olan ahududu içerisinde önemli vitamin çeşitleri olan B1, B2, B3, B6, C, A ve E vitaminleri yoğun bir şekilde bulunur. Ahududu Marmelatı Malzemeleri
Ahududu Marmelatı Tarifi Nasıl Yapılır?İlk önce taze ahududuları bol su ile yıkayın ve süzgece koyup birkaç dakika suyunun süzülmesini bekleyin. İsterseniz dondurulmuş ahududu da kullanabilirsiniz. Daha sonra ahududuları bir tencereye alıp üzerine şeker ilave edin. Marmelata yatırdığınız ahududuları buzdolabına koyun ve bir gece kadar dinlendirin. Ertesi gün ahududular sularını salmış olacaktır. Buzdolabından çıkarın ve ocağa koyun. Orta ateşte kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan ahududu marmelatının altını kısarak koyu bir kıvam almasını sağlayın. Marmelatınız kaynarken üzerinde pembe köpük oluşacaktır. Bu köpükleri tahta bir kaşık ile her seferinde sıyırın. Koyu bir kıvam alan ahududuya bir çorba kaşığı limon suyunu sıkın ve bir taşım daha kaynamasını bekleyin. Marmelatınızı soğuduktan sonra kavanozlara doldurun ve ardından kavanozunuzu ters çevirin. Marmelatınız artık hazırdır. Afiyet olsun. |
Ahududu marmelatı yaparken şeker oranını azaltabilir miyim? Şeker kullanmadan da marmelat yapabilen var mı?
Cevap yazMerhaba Gevher,
Şeker Oranı: Ahududu marmelatı yaparken şeker oranını azaltmak elbette mümkün. Ancak şeker, marmelatın kıvam almasına ve uzun süre dayanmasına katkı sağlar. Bu nedenle şeker oranını azaltırken kıvamının ve dayanma süresinin de azalabileceğini unutmayın.
Şekersiz Marmelat: Şeker kullanmadan da marmelat yapabilirsiniz. Doğal tatlandırıcılar veya bal, akçaağaç şurubu gibi alternatifler kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, pektin ekleyerek marmelatın kıvam almasını sağlayabilirsiniz. Pektin, meyvelerden elde edilen doğal bir jelleştirici maddedir ve şekersiz marmelat yaparken de işe yarar.
Umarım bu bilgiler işinize yarar. Afiyet olsun!
Sevgiler,