Frambuaz ahududu, adını Anadolu mitolojisinde bulunan İda Dağı'ndan almıştır. Frambuaz ahududu aynı zamanda İda Dağı böğürtleni olarak da bilinir. Ana vatanı Olimpos Dağı'dır. Ayrıca Avrupa kıtası ve Kuzey Anadolu'da da yaygın olarak yetişir. Frambuaz ahududu, bir ila bir buçuk metre boyunda olan bir bitkidir. Meyvesi kırmızı renktedir ve Haziran ile Temmuz aylarında beyaz renkli çiçekler açar. Ormanlık alanların kenarlarında ve korularda yetişir. Yaprakları ve çiçekleri gölgede kurutulur. Meyveleri taze olarak tüketildiği gibi suyu da sıkılarak tüketilir. Meyveleri eczacılıkta kullanılır. Türkiye'de geniş bir yetişme alanı vardır. Frambuaz ahududunun üretimi kolay ve maliyeti düşüktür. Frambuaz ahududu fidanının aşı sorunu yoktur. Frambuaz Ahududunun İçeriği Frambuaz ahududunun yapraklarında tanen, organik asitler ve C vitamini bulunur. Meyvesinde pektin, şeker, C vitamini ve demir vardır. Frambuaz Ahududunun Faydaları Nelerdir?
Frambuaz Ahududunun Kullanıldığı Yerler Frambuaz ahududu, meyveli pastalara lezzet katar. Frambuaz ahududu meyveli pastalar için vazgeçilmezdir. Frambuaz Ahududu Çayı Yarım avuç taze ya da kurutulmuş çiçeğini bir litre suda kaynatın. Elde ettiğiniz karışımı demlenmesi için beş dakika dinlendirin. Frambuaz ahududu çayını günde üç-dört fincan içebilirsiniz. Frambuaz Ahududunun Gargarası Frambuaz ahududunun kuru yaprağını ve çiçeğini bir litre suda kaynatın ve gargara olarak kullanın. Gargara için hazırladığınız sıvıyı göz enfeksiyonlarında pansuman ve kompres yapmak için kullanabilirsiniz. Sağlıklı günler. |