Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Ahududu

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz sonbahar ve yaz mevsiminde tatlı ve kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahududu ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılan bir meyve olmakla birlikte, görüntü itibariyle çileğe de benzemektedir.

Ahududu, köken itibari ile gülgiller ailesine dahildir. Bu meyve, Avrupa, Amerika ve Asya'nın pek çok bölgesinde yetiştirilir. Ahududunun anayurdu ise tam olarak bilinmemektedir. Ancak ahu ve dudu kelimelerinin birleşimi olmasından dolayı (Ceylan dutu) anayurdunun Türkiye'nin Ege bölgesi olduğu tahmin edilmektedir.

Sürgünleri iki yılık olan meyvenin kütüğü ise çok yıllıktır. Bitki gövdesi dikenlerle kaplıdır. Yetişme yerleri daha çok orman bölgeleridir. Sürgünden sonraki ikinci yılda bitki salkım şeklinde çiçek açar. Açan çiçeklerin rengi ise beyazdır. Bu çiçekler zamanla olgunlaşıp ve meyve haline dönüşür.

Ahududunun meyveleri kırmızı renklidir, etli ve sulu üzümcüklere sahiptir. Bu üzümcükler içlerinde, sert yapıya sahip çekirdekler barındırır. Çok hoş bir tada sahip olan bir meyvedir.

Yetiştirilmesi


Ahududu ticari işleme ve taze ürünler pazarı için yetiştirilmektedir. Genel olarak bir yaz sonu mahsülü olarak bilinen ahududu, yeni teknolojiler sayesinde tüm bir yıl boyunca tüketilebilmektedir. Meyve tam olgunluğuna erişebilmesi için bol su ve güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ahududu bitkisinin Kuş dışkısı ile yayılan tohumları nedeniyle bahçelerde sık sık yabani ot olarak da görülür.

Bitkinin yetiştirilmesine çoğunlukla kış aylarında dip sürgünlerinden başlanır. Sürgünler bir metre aralıkla iyi kanalize edilmiş ve verimli topraklara ekilmelidir. Dikim öncesinde toprak derinlemesine kazıp ve gübre gibi organik maddeler eklenerek hazırlanır.

Ekimden sonraki ilk yıl bitkinin büyüyebilmesi ve rezervlerini depolaması için tüm çiçeklerin toplanması gerekir. Sonraki seneden itibaren ilk senenin fidanları ilkbaharda çiçeklenir ve yaz aylarında meyveler olgunlaşır. Bu dönemde bitkinin iyi sulanması gereklidir. Ancak sonbahar dönemiyla birlikte su miktarını azaltılmalıdır. Bu şekilde, fidanların kışı geçirebilmeleri için sertleşmeleri sağlanmış olur.

Kış döneminde çiçeklenmiş fideler toprak seviyesinde olacak şekilde budanmalıdır. Yeni fideler içinde küçük ve zayıf olanları ayıklanır. Birbirine çok yakın büyüyen fideleri sökülerek seyreltilir, fideler arası 10-15 cm mesafede olmalıdır. Ahududu çeşitlerinin çoğunun kazığa bağlanması gerekir.

Ahududu bitkisi kuvvetli ve biraz istilacıdır. Bitkiden biraz uzakta tekrar sürgün verebilirler. İlkbaharda bitkinin sınırları işaretlenip bir bel ile kazılmalıdır. Bu şekilde sürgünler ayrılacaktır. İşaretli bölgenin dışındaki sürgünler kazılarak çıkartılır. Meyveler koyu kırmızı renge döndükten sonra toplanır. Meyve bu döneminde en tatlı haline ve olgunluğuna ulaşmıştır.

Bu meyvenin birtakım dezavantajları da vardır. Bu dezavantajlardan bir tanesi de meyvenin çok kolayca bozulabilmesidir. Bu sebeble meyve çok tazeyken tüketilmelidir. Bununla birlikte meyve, dondurulmaya ise oldukça elverişlidir. Ahududu, direkt olarak yenebileceği gibi, meyve suyu, şurup, dondurma, şekerleme ve reçel yapılarak da tüketilebilir.

Sağlığa faydaları nelerdir?


Ahududu sağlık açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Ahududu meyvesi, besin değerleri açısından oldukça zengindir. 100 gr. Ahududu meyvesinde bulunan besin değerleri şöyledir; 13,6 gr karbonhidrat, 1,2 gr protein, 0,5 gr yağ, 3 gr lif, 0,9 mgr demir, 22 mgr kalsiyum, 168 mgr potasyum, 1 mgr sodyum ve 20 mgr potasyum. Ayrıca bu meyvedeki kolesterol miktarı 0'dır. Ahududu aynı zamanda vitamin bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Bu meyvede, insan sağlığı için çok faydalı olan B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunur.

Ahududu meyvesi doku ve damar büzücü özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde diyareyi kesmede yardımcı olur ve peklik verir. Kadınlarda oluşan beyaz akıntıyı kesebilir ve aybaşı periyodunu düzene sokabilme özelliğine de sahiptir. Özellikle doğum yapmak üzere olan hamile kadınlara tavsiye edilen meyve, doğum sancılarını azaltmada yardımcı olur. Ayrıca doğum sürecini kolaylaştırma etkisi de bulunur. Doğum yapacak olan kadınlarda rahim kasılmalarının düzenlenmesinde ahududu oldukça etkindir. Bu meyve, Ahududu meyvesi insan bedenini güçlendiren bir tonik özelliği taşır. Yaz aylarında, ahududunun serinletici bir etkisi vardır.

Meyvenin diğer etkileri arasında ateş düşürme ve terletme de yer almaktadır. Bademcik ve boğaz ağrısı olan kişiler için ahududu meyvesi tavsiye edilir. Diş eti kanamaları ve ağız ülserlerine karşı da Ahududu oldukça faydalıdır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 12:05:03
Ahududu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Ahududu Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Ahududu"
Yaklaşık 12 yaldır hobı amaçlı kayserıde bahçemde ahududu (frombogaz) yetıstırmekteyım teknık bılgıden yoksun olarak amatörce yapıyorum sürgünler ayrık otu masalı çoğalıyor yılda ıkı kez meyve topluyorum bırıncıde verım güzel ıkıncıde sonbaharda soguklarla bırlıkte bazen tam olgunluğa ermeden soguk vuruyor Meyve veren kök ıkıncı sene toprak hizasından kuruyor yanından çıkan sürgün ıkıncı sene ye meyve varıyor Tam meyve vermeye başladığı hazırandan sonra yıl sonucuna kadar meyve veren bır cınsı varmı
Mustafa Karaarslan . 29.03.2022 13:54:50
CEVAP YAZ
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı
Ahududu Ağacı, boyu bir, bir buçuk metre civarındadır. Dal kısımlarından kırmızı renkli meyveleri olan ve beyaz renkli çiçekler şeklinde açan bir ağaç türüdür. Ahududu ağacı genelde ormanlık alanlarda yetişmektedir. Ahududu ağacının dikenli bir yapıs...
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımı
Ahududu Bakımından, önce kısa bir bilgi paylaşmak istedim. Ahududu her ortamda yetişebilen genellikle yabani olarak yetişen üzümsü bir meyve grubundan bir meyvedir. Asıl önemli olan ıslah edilerek üretilen ve yetiştirilen ahudududur. Islah edilerek y...
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu
Ahududu Şurubu, Ahududunun ülkemizde yetiştiriciliği yapıldığından dolayı yaz aylarında (Temmuz- ağustos) evlerimizde en çok yapılan şuruplardandır. Ahududu vitamin açısından oldukça zengin olmasından dolayı şurubu çok tercih edilmektedir. Ahududu şu...
Ahududu Suyu
Ahududu Suyu
Ahududu suyu; yaz aylarında son derece önemli bir içecektir. Ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Vitamin ve mineral deposu olarak kabul edilmektedir. Ayrıca güzel tadı ve hoş kokusu bulunmaktadır. Ahududu suyunun birçok hastalığa iyi geldiği söylenmektedi...
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu yetiştiriciliği, ahududu kolay olduğu kadar, bakımı masrafsız bir tarım ürünüdür. Üzümsü meyvelerden olan ahududu hızla geliştiğinden, dikimin ardından kısa sürede meyve verir. Ancak verimin tam olması için en az 4 yıl beklenmesi gerekir. Bir...
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Çeşitleri
Ahududu çeşitleri, bir diğer adıyla frambuaz birçok ayrı ayrı lezzetler, ayrı ayrı renkte çok çeşidi vardır. Ahududu genellikle soğuk, ılıman iklim bölgelerinde yetişirler. Ama bazı çeşitleri ise sıcak bölgelerde yetişir. Havanın oransal neminin fazl...
Ahududu Meyvesi
Ahududu Meyvesi
Ahududu meyvesi; franbuaz gillerden olan sonbahar ve yaz mevsiminde küçük ve kırmızı olan tatlı bir meyvedir. Ahududu meyvesi adını ceylandan alır. Ahu ceylan anlamına geldiğinden halk arasında ceylan duru diye bilinir. Ahududu meyvesi, çok lezzetli ...
Ahududu Yağı
Ahududu Yağı
Ahududu yağı; Ahududu veya frambuaz denilen meyveden elde edilen şifalı bitki yağıdır. Bu ya özellikle cilt bakımı için çok faydalı olduğu için Kozmetik sektöründe cilt maskelerinde çok sık kullanılır. Neredeyse her 10 kadından yedisinde cilt sorunla...
Ahududu Marmelatı
Ahududu Marmelatı
Ahududu marmelatı, yapmak çok basittir. Marmelat yapımında henüz acemi olan bayanlar mutfaklarında ahududu marmelatı yaparak pratik kazanabilirler. Bu marmelatı hazırlamak oldukça basittir. Marketten satın almış olduğunuz dondurulmuş ahududularla ya ...
Ahududu Rengi
Ahududu Rengi
Ahududu rengi, gülgiller familyasından olan ahududu yaz ve sonbahar mevsiminin, kırmızı renkte ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle böğürtlen ile karıştırılmakla birlikte görünüş itibariyle çileğe de benzemektedir. Adındaki ceylan an...
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu
Ahududu Kurusu, gülgiller familyasından olan yaz ve bahar mevsimlerinde kırmızı renkli ve tatlı bir meyve veren bitki türüne ahududu adı verilmektedir. Güzel bir görünüme sahip olması ve hoş kokusuyla insanlarda tüketme isteği uyandıran ahududu, sağl...
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte Ahududu Çayı
Hamilelikte ahududu çayı tüketebileceğiniz ender bitkisel çaylardan biridir çünkü bu dönemlerde tüketilebilen çay türü azdır. Şayet hamileliğinizde bir riziko bulunuyorsa, rahimde kasılmalara sebep olan, hormon balansını bozan nebat çaylarından uzak ...

 

Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Ahududu
Ahududu Çeşitleri
Ahududu Meyvesi
Ahududu Yağı
Ahududu Marmelatı
Ahududu Rengi
Ahududu Kurusu
Hamilelikte Ahududu Çayı
Ahududu Kompostosu
Gebelikte Ahududu Çayı
Ahududu Şerbeti
Ahududu Tohumu
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Fidanı
Ahududu Yaprağı
Ahududu Reçeli
Ahududu Yaprağı Çayı
Ahududu Bitkisi
Ahududu Likörü
Ahududu Çayı
Frambuaz Ahududu
Ahududu Sosu
Popüler İçerik
Ahududu Kompostosu
Ahududu Kompostosu
Ahududu kompostosu, Ahududu meyvesi halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinen bir meyvedir. Ama aslında ikisi birbirinden farklı iki meyvedir....
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı
Gebelikte Ahududu Çayı; gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Fakat kısıtlı tüketilmelidir. Ahududu gül ailesinden olan bir bitkidir. Bahar aylarının so...
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti
Ahududu Şerbeti, Ahududu aslında gülgillerden gelmektedir. Ahududu yağmur olan yerlerde kolaylıkla yetişebilir. Aslında ahududu oldukça faydalıdır. Ah...
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu
Ahududu Tohumu: Ahududu gülgiller familyasında yaz ve sonbahar aylarında kırmızı tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Ahududu genelde ormanların ...
Ahududu Böğürtlen
Ahududu Böğürtlen
Ahududu böğürtlen, Ahududu böğürtlen gülgiller familyasındandır.ahududu toplumda çoğu zaman böğürtlenle karıştırılmaktadır. Ahududu böğürtlen ile hem ...
Ahududu Fidanı
Ahududu Fidanı
Ahududu fidanı, ülkemizin kuzey bölgeleri ile batıdan doğuya doğru uzanan bölgelerimizde rakım yüksekliği 1000 metre ve daha yüksek bölgelerimizde, öz...
Ahududu Yaprağı
Ahududu Yaprağı
Ahududu yaprağı; ı bitkisel özellikleri ve içeriğindeki bileşenler sayesinde bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Gülgiller familyasından olan ahududu b...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Ahududu Ağacı
Ahududu Bakımı
Ahududu Şurubu
Ahududu Suyu
Ahududu Yetiştiriciliği
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Sivas/zara’da Ahududu Yetiştirmek İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024