Ahududu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Ahududu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu

Ahududu, veya diğer adıyla frambuaz, yaz ve sonbahar mevsimlerinde tatlı ve kırmızı renkte meyveler üreten bir bitki türüdür. Latince adı Rubus idaeus'tur. Ahududu, ülkemizde böğürtlen ile karıştılan bir meyve olmakla birlikte, görünüş itibariyle çileğe de benzemektedir.

Ahududu'nun Kökeni

Ahududu, gülgiller ailesine dahildir. Bu meyve, Avrupa, Amerika ve Asya'nın pek çok bölgesinde yetiştirilir. Ahududunun anayurdu tam olarak bilinmemekle birlikte, "ahu" ve "dudu" kelimelerinin birleşimi olması nedeniyle (Ceylan dutu) anayurdunun Türkiye'nin Ege bölgesi olduğu tahmin edilmektedir.

Botanik Özellikleri

Ahududu bitkisinin sürgünleri iki yıllık, kökü ise çok yıllıktır. Bitki gövdesi dikenlerle kaplıdır ve genellikle ormanlık bölgelerde yetişir. Sürgünden sonraki ikinci yılda bitki salkım şeklinde beyaz çiçekler açar. Bu çiçekler zamanla olgunlaşıp meyve haline dönüşür.

Ahududu Meyvesi

Ahududu meyveleri kırmızı renkte, etli ve sulu üzümsü tanelere sahiptir. Bu üzümsü taneler içlerinde sert yapıya sahip çekirdekler barındırır. Ahududu, hoş bir tada sahip olan bir meyvedir.

Yetiştirilmesi

Ahududu, ticari işleme ve taze ürünler pazarı için yetiştirilmektedir. Genel olarak bir yaz sonu mahsulü olarak bilinen ahududu, yeni teknolojiler sayesinde tüm yıl boyunca tüketilebilir hale gelmiştir. Meyvenin tam olgunluğa erişebilmesi için bol su ve güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ahududu bitkisinin kuş dışkısıyla yayılan tohumları nedeniyle bahçelerde sık sık yabani ot olarak da görülür.

Bitkinin yetiştirilmesine çoğunlukla kış aylarında dip sürgünlerinden başlanır. Sürgünler bir metre aralıkla iyi kanalize edilmiş ve verimli topraklara ekilmelidir. Dikim öncesinde toprak derinlemesine kazılıp ve gübre gibi organik maddeler eklenerek hazırlanır.

Ekimden sonraki ilk yıl, bitkinin büyüyebilmesi ve rezervlerini depolaması için tüm çiçeklerin toplanması gerekir. Sonraki yıllardan itibaren ilk senenin fidanları ilkbaharda çiçeklenir ve yaz aylarında meyveler olgunlaşır. Bu dönemde bitkinin iyi sulanması gereklidir. Ancak sonbahar döneminde su miktarı azaltılmalıdır. Bu şekilde, fidanların kışı geçirebilmeleri için sertleşmeleri sağlanmış olur.

Kış döneminde çiçeklenmiş fideler toprak seviyesinde olacak şekilde budanmalıdır. Yeni fideler içinde küçük ve zayıf olanlar ayıklanır. Birbirine çok yakın büyüyen fideler sökülerek seyreltilir, fideler arasında 10-15 cm mesafe olmalıdır. Ahududu çeşitlerinin çoğunun kazığa bağlanması gerekir.

Ahududu bitkisi kuvvetli ve biraz istilacıdır. Bitkiden biraz uzakta tekrar sürgün verebilirler. İlkbaharda bitkinin sınırları işaretlenip bir bel ile kazılmalıdır. Bu şekilde sürgünler ayrılacaktır. İşaretli bölgenin dışındaki sürgünler kazılarak çıkartılır. Meyveler koyu kırmızı renge döndükten sonra toplanır. Meyve bu döneminde en tatlı haline ve olgunluğuna ulaşmıştır.

Ahududunun birtakım dezavantajları da vardır. Bunlardan biri, meyvenin çok kolay bozulabilmesidir. Bu nedenle meyve çok tazeyken tüketilmelidir. Bununla birlikte, meyve dondurulmaya oldukça elverişlidir. Ahududu, direkt olarak yenebileceği gibi, meyve suyu, şurup, dondurma, şekerleme ve reçel yapılarak da tüketilebilir.

Sağlığa Faydaları

Ahududu, sağlık açısından oldukça faydalı bir meyvedir. Ahududu meyvesi, besin değerleri açısından oldukça zengindir. 100 gram ahududu meyvesinde bulunan besin değerleri şöyledir:
  • 13,6 gram karbonhidrat
  • 1,2 gram protein
  • 0,5 gram yağ
  • 3 gram lif
  • 0,9 miligram demir
  • 22 miligram kalsiyum
  • 168 miligram potasyum
  • 1 miligram sodyum
  • 0 miligram kolesterol

Ayrıca bu meyvede, insan sağlığı için çok faydalı olan B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunur.

Ahududu meyvesi doku ve damar büzücü özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde diyareyi kesmede yardımcı olur ve peklik verir. Kadınlarda oluşan beyaz akıntıyı kesebilir ve aybaşı periyodunu düzene sokabilme özelliğine de sahiptir. Özellikle doğum yapmak üzere olan hamile kadınlara tavsiye edilen meyve, doğum sancılarını azaltmada yardımcı olur. Ayrıca doğum sürecini kolaylaştırma etkisi de bulunur. Doğum yapacak olan kadınlarda rahim kasılmalarının düzenlenmesinde ahududu oldukça etkindir. Ahududu meyvesi insan bedenini güçlendiren bir tonik özelliği taşır. Yaz aylarında, ahududunun serinletici bir etkisi vardır.

Meyvenin diğer etkileri arasında ateş düşürme ve terletme de yer almaktadır. Bademcik ve boğaz ağrısı olan kişiler için ahududu meyvesi tavsiye edilir. Diş eti kanamaları ve ağız ülserlerine karşı da ahududu oldukça faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Frambuaz Ahududu

Frambuaz Ahududu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahududu Çeşitleri Nelerdir?

Ahududu Çeşitleri Nelerdir?

Ahududu Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Meyvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Meyvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?