Ahududu Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Ahududu Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Kompostosu

Ahududu, halk arasında genellikle böğürtlen olarak bilinse de, aslında bu iki meyve birbirinden farklıdır. Ahududu, dış görünüş açısından çileğe benzese de tadı daha ekşi bir yapıya sahiptir. Ahududu meyvesinin yetişme ve tüketilme dönemleri sonbahar ve yaz aylarına denk gelir. Ahududu bitkisi gülgiller familyasında yer alır ve özellikle Asya, Amerika ve Avrupa'da yetişir. Tam olarak anavatanı bilinmemekle birlikte, bazı bilimsel araştırmalar Türkiye'nin Ege Bölgesi'ni işaret etmektedir. Ahududunun kökleri çok uzun yıllara dayanır, ancak her iki yılda bir sürgünlerini yeniler. Gülgiller familyasından olduğu için gövde kısımlarında bol yapraklar ve dikenler bulunur. Ahududu bitkisi genellikle yabani olarak orman bölgelerinde kendiliğinden yetişir. Bitkinin sürgünleri ikinci yılında uç kısımlarına doğru çiçekler açar ve meyvelerini oluşturur.

Ahududu Kompostosu Malzemeleri

  • Bir su bardağı toz şeker
  • Bir kilogram ahududu meyvesi
  • Bir tatlı kaşığı limon suyu
  • Yedi su bardağı su

Ahududu Kompostosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle açık alanlarda ve ormanlık bölgelerde yetişen ahududuların mutlaka yıkanması gerekir. Ahududuların parçalanmaması ve dağılmaması için suda bekleterek yıkayınız. Daha sonrasında bir süzgeç yardımı ile suyunu süzebilirsiniz. Buradaki bir diğer önemli ayrıntı, asla dondurulmuş ahududu kullanılmamasıdır. Ahududu kompostosunu hazırlarken ilk olarak yapmanız gereken şey, bir tencereye şekeri ve suyu ilave ederek orta ateşte içerisindeki şeker eriyinceye kadar kaynatmaktır. Şekerli su kaynamaya başladığında altı iyice kısılır ve üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ilave edilir. Daha sonra yaklaşık olarak on dakika kadar kısık ateşte kıvama gelmesi için bekletilir. Şekerli suyun ocaktaki süresi bittiğinde ocaktan alınıp, ılıması için bir kenara bırakılır.

Ilıyan şerbetin içerisine önceden temizleyip hazırladığınız ahududuları ilave ederek, tahta kaşık yardımı ile ahududulara zarar vermeden karıştırınız. Buradaki en önemli ayrıntı, gereken ılıklığa gelmeyen şerbete ahududuları koyarsanız, ahududular dağılır ve istenilen akışkan kıvama gelmez. Bu yüzden şerbetin ılıdığından mutlaka emin olmanız gerekmektedir. Hazır hale gelen kompostonun kendisinin toplanması için buzdolabına konur ve ortalama olarak on iki saat dinlendikten sonra servis yapılabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Frambuaz Ahududu

Frambuaz Ahududu

Haber Bülteni