Ahududu Bitkisi Ahududu bitkisi, gülgiller familyasından, çalı görünümlü ve dikenli bir bitkidir. Ahududu, framboise ve Rubus idaeus gibi isimlerle de bilinir. Genellikle kümeler halinde ve kendiliğinden yetişir. Duta benzer meyvelerinden reçel, şurup ve likör yapılabilir. Meyveleri kırmızı renkli ve tatlıdır. Ahududu ismi, "ahu" kelimesinin ceylan anlamına gelmesi nedeniyle "ceylan dutu" olarak da anılmaktadır. Bu bitki, genellikle ormanların yangın veya kesim nedeniyle açılan alanlarında büyür. Daha çok nemli bölgelerde yetiştirilen ahududu, arılar için de önemli bir nektar kaynağıdır. Ahududu bitkisinin yaprakları ise bitki çaylarında kullanılır ve bu çaylar taze ya da kurutulmuş formlarda tüketilebilir. Ahududu Bitkisinin Faydaları
Ahududu bitkisinin yapraklarını ufak parçalar haline getirdikten sonra 1 çay kaşığı kadarını soğuk suda 1 saat bekletin. Daha sonra 1 fincan kadar su ile kaynatıp soğumaya bırakın. Sıcak ya da ılık içebilirsiniz. Günde 3 bardak kadar tüketilebilir. Ahududu bitkisinin meyvelerinden çok güzel reçel yapabilirsiniz. Ahududu Bitkisinin Zararları Tükettiğimiz yararlı şeyler bilinçsiz şekilde kullanıldığında elbette ki zararlı da olabilir. Düzenli kullanmanız gereken ilaçlar var ise mutlaka doktorunuza bilgi veriniz. Mide ve sindirim yolu rahatsızlıkları yaşayanlar, özellikle yara gibi rahatsızlıkları olanlar, çok fazla tüketmemelidir. |