Ahududu Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
22 Temmuz 2024

Ahududu Çayı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Çayı

Ahududu Çayının Hazırlanması:

Şifa kaynağı olan bu çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Bir avuç kuru ve ufalanmış ahududu yaprağını bir ila iki saat kadar soğuk suda bekletin. Daha sonra ıslanmış olan bu yaprakların üzerine kaynamamış 300-350 mililitre su ekleyin ve bu su ile kaynatın. Kaynayan suyu ateş üzerinden alarak beş ila on dakika kadar demlenmeye bırakın. Ahududu çayı, hamilelik ve emzirme dönemi hariç, günde iki bardak içilebilir. Ahududu çayının tadını artırmak amacıyla daha fazla yaprak eklenebilir. Çaya şeker eklenmesi tavsiye edilmez; bunun yerine biraz bal ilave ederek içilebilir.

Ahududu Nedir?

Anavatanı Asya olan Ahududu (Rubus idaeus), gülgiller ailesinden, renkli meyveleri olan bir bitkidir. Bahar aylarının sonu ve yaz ortasına doğru gelişir. Bahçelerde meyve için üretimi yapılan bu bitki, yabani otluk ve ormanlık alanlarda da yetişir. Meyvesinin tatlı olması bu bitkiyi popüler yapmasına rağmen, uzun yıllardır bu bitkinin yaprakları bazı hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır.

Ahududu Çayının Faydaları

Ahududu çayı, bazı sağlık problemlerini gidermek için kullanılan önemli bir içecektir. Bu çayın yararlarını artırmak amacıyla fermente edilebilir. Fermente edilen ahududu çayı, damar sağlığına olumlu etkiler yapar. Fermente işlemi için yeni toplanan ahududu yapraklarını emaye bir tencere içerisine, 5 santimetre kalınlığında dizin. Yaprakların üzerini nemli bir bezle kapatın ve 6 ila 12 saat arasında sıcak bir yerde, meyve ve çiçek kokusu gelene kadar bekletin. Daha sonra yağlı bir kağıt ile kaplanan bir tepsinin içine bu yaprakları dizip, 100 derecelik fırına vererek 45-60 dakika kurutun. Bu şekilde fermente edilen ahududu çayı, damar duvarlarına iyi gelir ve ilaç yerine geçer. Ahududunun meyvesi, dalları ve yaprakları tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Taze ahududu meyvesi metabolizmayı çalıştırarak kilo vermeye yardımcı olur. Ahududu yaprağından yapılan çayın yaraların üzerine sürülerek hızla iyileştiği, mide bulantısını giderdiği, safra akışını artırdığı ve diş eti rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

  • Kabızlığı giderir.
  • İshali keser.
  • Gastrit tedavisine yardımcı olur.
  • Enterit (İnce bağırsak iltihabı) hastalığının tedavisinde kullanılır.
  • Dispepsi (Enzim yetersizliğinden kaynaklanan hazımsızlık) tedavisinde kullanılır.
  • Öksürüğe iyi gelir.
  • Anjinin hızlı iyileşmesini sağlar.
  • İltihap önleyici etkiye sahiptir.
  • Büzücü etkisi vardır.
  • Yüksek ateşi düşürür.
  • Terletme etkisi yapar.
  • Ağızdaki iltihabı giderir.
  • Doğumun rahat olmasını sağlar.
  • Annenin sütünü artırır.

Ahududunun Bileşiminde Bulunan Maddeler

Ahududu, bileşiminde birçok vitamin ve mineral barındırır. Bunlar arasında B1 (Tiamin), PP, H (Biyotin), Beta-karotin, A (RE), B2 (Riboflavin), B5 (Pantotenik), B6 (Piridoksin), B9 (Folik), C, E (TE) vitaminleri; magnezyum, sodyum, kalsiyum, potasyum, fosfor, klor, kükürt; demir, çinko, pirinç, manganez, flor, molibden, bor ve kobalt bulunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahududu Meyvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Meyvesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahududu Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahududu Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Şurubu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Suyu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Reçeli Tarifi ve Malzemeleri