Ahududu Tohumu Türleri ve Özellikleri
24 Temmuz 2024

Ahududu Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ahududu Tohumu:

Ahududu, gülgiller familyasında yer alan ve yaz ile sonbahar aylarında kırmızı, tatlı meyveler veren bir bitki türüdür. Genellikle ormanların açıklıklarında yetişen ahududu, nemli iklime sahip bölgelerde rahatlıkla üretilebilir. Kökten kesilmediği sürece kendiliğinden çevreye yayılır ve çoğalır.

Ahududu Türleri ve Yetiştiriciliği

Ahududu iki ana tür olarak yetişir: yabani tür ve sürekli meyve veren tür. Yabani ahududu yaz aylarında çiçek açar ve meyve verirken, sürekli meyve veren tür yıl boyunca ürün verir. Ahududu yaprakları kurutularak bazı bitki çaylarıyla birlikte kullanılabilir. Yaprakları 3-5 gruplar halinde olup, üst kısmı yeşil, alt kısmı ise gümüş beyaz renktedir.

Ahududu yetiştiriciliği kış aylarında diplerdeki sürgünlerle yapılır. Diplerdeki sürgünler alınarak, iyi sürülmüş, analiz edilmiş ve verimli hayvan gübresi katılarak hazırlanmış toprağa 1 metre aralıklarla dikilir. Dikilen ahududu sürgünleri ilk sene açacakları tüm çiçekler toplanır. Bu çiçeklerin toplanması, ikinci sene kuvvetli ahududu meyveleri olmasını sağlar.

Ahududu meyvesinin sulama işlemi yaz aylarında yapılır ve toprağın sürekli nemli olması sağlanır. Sulama işlemi sonbahar aylarında durdurulur, çünkü kışın ahududu bitkisinin sertleşmesi ve sağlıklı bir şekilde kış aylarını geçirebilmesi için bu gereklidir.

Ahududunun Faydaları

Ahududunun içerdiği C vitamininin sağlık açısından çok önemi vardır.
  • Ahududunun içerdiği şeker yapısı levüloz tipindedir, bu nedenle şeker hastaları rahatlıkla ahududu tüketebilirler. Ahududu meyvesi romatizma hastalığı için çok faydalıdır.
  • Ahududu suyu kış aylarında tüketildiğinde soğuk algınlığını önler, gribe yakalanmayı engeller ve ateşli hastalıklarda vücudu korur.
  • Ahududu şurubu eczacılıkta ilaçlara tat ve koku vermek için kullanılır.
  • Ahududu, kendine özgü hoş kokusu ve rengi sayesinde meyve konsantresinde, meyve tozu ve meyve esansı imalatlarında oldukça değerli bir madde olarak kullanılır.
  • Ahududu meyvesinin taze olarak tüketilmesi vücuda kuvvet verir, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücü etkisi vardır ve iştah açıcıdır. Ahududu meyvesi taze meyve olarak tüketildiği gibi pastalarda, dondurma yapımında, içkilerde, konservecilikte ve reçel, marmelat yapımında öne çıkan bir meyve türüdür.

Ahududu Tohumu Yağının Faydaları

Ahududu meyvesinin özü cilt için çok yararlıdır. Bu yağ, cildin nem dengesini korur ve cildi beyazlatır.
  • Ahududu tohumlarının içerdiği değerli vitaminlerin birçok rahatsızlığı önleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Ahududu çekirdeğinden elde edilen yağ cilt üzerinde çok etkilidir.
  • Ahududu tohumu yağı, ahududu meyvesinin özünden elde edilir ve içerdiği E ve C vitaminleri ile cildin yenilenmesini sağlar. Bu yağ, cildin derinlemesine beslenmesini sağlayarak pürüzsüz bir cilt oluşturur, cildi sıkılaştırır ve esneklik verir.
  • Ahududu tohumu yağı hücrelerin yenilenmesini sağlar ve kan dolaşımını harekete geçirir. Ahududu yağını temizlenmiş cilde uygulayıp hafif masaj darbeleri ile cilde yedirin. 10-15 dakika bekledikten sonra ılık su ile cildi temizleyin.
  • Ahududu çekirdeğinden elde edilen yağ gut hastalığına faydalıdır ve romatizma ağrılarına karşı rahatlatıcı etkisi vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni