Ahududu Ağacı Türleri ve Özellikleri
19 Haziran 2024

Ahududu Ağacı Türleri ve Özellikleri

Ahududu Ağaçları ve Özellikleri

Ahududu ağaçları, boyları bir ile bir buçuk metre arasında değişen, dallarında kırmızı renkli meyveler taşıyan ve beyaz çiçekler açan bir bitki türüdür. Genellikle ormanlık alanlarda yetişirler ve dikenli bir yapıya sahiptirler. Ahududu ağaçları, yaz aylarında haziran sonu ve temmuz başında çiçek açmaya başlar. Her bölgede ve her yerde yetişmeyen bu ağaç türü, genellikle Kuzey Anadolu ve Avrupa kıtasında bulunur. Ahududu ağacının tarihi, yüzyıllar öncesine kadar uzanır ve arkeolojik bulgulara göre tarih öncesi dönemde insanlar tarafından toplanarak tüketilmiştir. Ahududu ağacının Latince adı "Rubus idaeus" olup, diğer adı ise frambuazdır. Anadolu mitolojilerinde Kaz Dağları'ndan ismini almıştır ve mitolojide "İda Dağı böğürtleni" olarak da bilinir. Yunan mitolojisinde Zeus'un yaşadığı çağda Olimpos Dağı'nda yetişen ahududu ağacına çilek ağacı da denir.

Ahududu Ağaçları ile İlgili Genel Bilgiler

Ahududu ağacının ana vatanı Avrupa kıtasıdır ve bu nedenle ülkemizde de yetişir. Ülkemizin iklim şartları, bu meyvenin yetişmesi için son derece uygun bir ortam sağlar. Ahududu ağacının oldukça uzun bir tarihi vardır ve bugüne kadar gelmiş olmasına rağmen çok fazla değer görmemiştir. Ancak son yıllarda büyük çaplı işletmeler tarafından zirai olarak yetiştirilmesi tercih edilmektedir. Ahududu meyvesi, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra pastacılık ve dondurma yapımında da kullanılır. Bu nedenle zirai alanda ahududu yetiştiriciliği önem kazanmaya başlamıştır. Ahududu ağacının fiyatı oldukça uygundur ve aşılama gibi ihtiyaçları yoktur. Budama işlemi diğer ağaçlara göre son derece kolaydır ve hiçbir zirai bilgi gerektirmez. Ahududu ağacının gövdesi kendini neredeyse her sene yeniler, bu özelliği sayesinde diğer meyve ağaçlarından ayrılır. Ahududu fidanı dikim işleminden kısa bir süre sonra çiçek açar ve meyve verir. Ahududu ağacının yaprakları da insan sağlığı için oldukça faydalıdır ve gölge bir ortamda kurutularak kullanılır. Yapraklarında C vitamini, tanen ve organik asitler bulunurken, meyvelerinde C vitamini, pektin, şeker türleri ve demir bulunur. Ahududu meyvesinden hazırlanan şurup, eczacılık alanında ilaçların içeriğine ilave edilerek koku ve tat vermede kullanılır.

Ahududu Ağaçlarının Faydaları Nelerdir?
  • Ahududu, karaciğere oldukça iyi gelir ve bronşit ile anjin hastalıklarında kullanılır.
  • Ahududu ağacı, C ve A vitamini içerir.
  • Diş ve ağız iltihaplanmalarında tüketilir.
  • Romatizma, göz ve bademcik kireçlenmeleri, boğaz hastalıklarında yenilmesi gereken faydalı bir bitkidir.
  • İdrarında albümin olan kişilere tavsiye edilir.
  • Damarlarda bulunan kirli kanı temizler.
  • Terleme sonucunda vücutta bulunan zehirli toksinlerin dışarı atılmasında görev yapar.
  • Aşırı terletir ve iyi bir idrar söktürücüdür.
  • Vücuttaki dokuları sıkılaştırarak birbirlerine kenetler.
  • Kabızlık sorunlarına doğal bir çözümdür.
  • Gribal enfeksiyonlarda meydana gelen ateşi düşürmeye iyi gelir.
  • Vücuttaki yorgunluğu alarak direnç kazandırır.
  • Verem hastalığında tüketilir.
  • Kansızlık sorunu olan kişilerin mutlaka yemesi gereken bir meyvedir.
Ahududunun Zararları Nelerdir?

Ülser ve mide rahatsızlığı olan kişiler kesinlikle ahududu tüketmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Frambuaz Ahududu

Frambuaz Ahududu

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahududu Rengi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Rengi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahududu Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Sosu Tarifi ve Malzemeleri