Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Likörü

Ahududu Nedir?

Ahududu, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Bir diğer adı frambuazdır. Ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılır. Ahududu, gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Ahududunun anayurdu tam olarak bilinmese de Türkiye'nin Ege bölgesi olduğu tahmin edilir. Çiçeklerinin rengi beyazdır ve bu çiçekler zamanla olgunlaşarak meyve haline dönüşür. Ahududu besin değerleri açısından oldukça zengindir. 100 gram ahudududa 1.2 gram protein, 3.00 gram lif ve 13.6 gram karbonhidrat bulunur. Kolesterol miktarı ise 0'dır. Ahududu aynı zamanda vitamin bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunur. Böbrek ve şeker hastaları için oldukça ideal bir meyvedir. Bu nedenle uzmanlar tarafından yaz aylarında tüketilmesi önerilir. Ahududu meyve olarak yenebildiği gibi suyu kullanılarak ya da şerbeti yapılarak da tüketilebilir. Ahududu likörü de bu tüketim şekillerinden bir tanesidir. Sıcak yaz günlerinde serinletici etkisi bulunur. Hazırlaması oldukça kolaydır.

Ahududu Likörü İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo taze ahududu
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı sade likör
  • Buz

Üzeri İçin

  • 5-6 yaprak taze nane

Ahududu Likörü Nasıl Yapılır?

Ahududu likörü için öncelikli olarak taze ahududular bol suda iyice yıkanır. Taze ahududu bulamayanlar marketlerde satılan dondurulmuş ahududu da kullanabilir. Ahududuları yıkarken ezilmemelerine özen gösterilir. Daha sonra ahududular süzülmeleri için bir süre süzgeçte bekletilir. Ahududular süzüldükten sonra derin bir kaseye alınarak üzerine toz şeker ilave edilir. Ahududular şeker ile iyice yoğrulmaya başlanır. Şekerler eriyene kadar yoğurma işlemine devam edilir. Bu kez daha ince delikli bir süzgeç kullanılarak ahududuların posası çıkarılır. Ahududuların posasını daha rahat çıkarmak için tahta bir kaşık kullanılabilir. Posalar bir kenara alınır. Posada çok fazla şeker kaldığı görülürse posaya bir çay bardağı su ilave edilerek tekrar yoğrulur ve yeniden süzülebilir. Elde edilen ahududu şerbetine limon tuzu eklenerek yaklaşık 20 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılır. Şerbet kaynadıktan sonra önce oda sıcaklığında ılınması beklenir. Ilıyan şerbet buzdolabına kaldırılarak birkaç saat soğutulur. Şerbet yeteri kadar soğuduğu zaman üçte bir oranında bardaklara paylaştırılır. Bardakların içine sade likör ve buz ilave edilir ve iyice karıştırılır. Tercihe göre evinde shaker bulunanlar ahududu şerbeti, likör ve buzu shakerda karıştırdıktan sonra da bardaklara paylaştırabilir. Hazırlanan bardakların üzerine nane yaprakları da ilave edilerek ahududu likörü soğuk şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni