Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Likörü, ahududu sonbahar ve yaz mevsiminde kırmızı renkte meyveler veren bir bitki türüdür. Bir diğer adı frambuazdır. Ülkemizde daha çok böğürtlen ile karıştırılır. Ahududu gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Ahududunun anayurdu tam olarak bilinmese de Türkiye'nin Ege bölgesi olduğu tahmin edilir. Çiçeklerinin rengi beyazdır. Bu çiçekler zamanla olgunlaşıp meyve haline dönüşür. Ahududu besin değerleri açısından oldukça zengindir. 100 gram ahudududa 1.2 gr protein, 3.00 gr lif, 13.6 gr bulunur. Kolesterol miktarı ise 0'dır. Ahududu aynı zamanda vitamin bakımından da oldukça zengindir. İçerisinde B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleri bulunur. Böbrek ve şeker hastaları için oldukça ideal bir meyvedir. O nedenle uzmanlar tarafından yaz aylarında tüketilmesi önerilir. Ahududu meyve olarak yenebildiği gibi suyu kullanılarak ya da şerbeti yapılarak da tüketilebilir. Ahududu likörü de bunlardan bir tanesidir. Sıcak yaz günlerinde serinletici etkisi bulunur. Hazırlaması oldukça kolaydır.

Ahududu Likörü İçin Gerekli Malzemeleri
  • 1 kilo taze ahududu
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı sade likör
  • Buz
Üzeri için
  • 5-6 yaprak taze nane
Ahududu Likörü Nasıl Yapılır?

Ahududu likörü için öncelikli olarak taze ahududular bol suda iyice yıkanır. Taze ahududu bulamayanlar marketlerde satılan dondurulmuş ahududu da kullanabilir. Ahududuları yıkarken ezilmemelerine özen gösterilir. Daha sonra ahududular süzülmeleri için bir süre süzgeçte bekletilir. Ahududular süzüldükten sora derin bir kâseye alınarak üzerine toz şeker ilave edilir. Ahududular şeker ile iyice yoğrulmaya başlanır. Şekerler eriyene kadar yoğurma işlemine devam edilir. Bu kez daha ince delikli bir süzgeç kullanılarak ahududuların posası çıkarılır. Ahududuların posasını daha rahat çıkarmak için tahta bir kaşık kullanılabilir. Posalar bir kenara alınır. Posada çok fazla şeker kaldığı görülürse posaya 1 çay bardağı su ilaveler tekrar yoğurulur ve yeniden süzülebilir. Elde edilen ahududu şerbetine limon tuzu eklenerek yaklaşık 20 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılır. Şerbet kaynadıktan sonra önce oda sıcaklığında ılınması beklenir. Ilınan şerbet bu sefer buzdolabına kaldırılarak birkaç soğutulur. Şerbet yeteri kadar soğuduğu zaman üçte bir oranında bardaklara paylaştırılır. Bardakların içine sade likör ve buz ilave edilir ve iyice karıştırılır. Tercihe göre evinde shaker bulunanlar ahududu şerbeti, likör ve buzu shakerda karıştırdıktan sonra da bardaklara pay edilebilir. Hazırlanan bardakların üzerine nane yaprakları da ilave ederek ahududu likörü soğuk şekilde servis yapılır.

Afiyet olsun.

Ahududu Likörü Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ahududu Çeşitleri Nelerdir?

Ahududu Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ahududu Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ahududu Tohumu Türleri ve Özellikleri

Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Likörü Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Sosu Tarifi ve Malzemeleri

Ahududu Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Ahududu Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?